История

ИСТОРИЯ НА УЧИЛИЩЕТО В СЕЛО ГРАДЕЦ

УЧИЛИЩЕТО В ГРАДЕЦ

ИМА ДЪЛГОГОДИШНА ИСТОРИЯ И ЧАСТ ОТ НЕЯ Е ОПИСАНА В КНИГАТА „ИСТОРИЯ НА ГРАДЕЦ„, ИЗДАДЕНА ПРЕЗ 1933г. ОТ ХРИСТО ВЪЛКОВ ДИМИТРОВ. В НЕЯ ТОЙ ПОСОЧВА, ЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО В ОБЛАСТТА НА СЕЛОТО СЕ ОТЛИЧАВАЛО ДОСТА РЯЗКО ОТ ОТКОЛНОТО ПО ЕДНА ПО-ВИСОКА СТЕПЕН НА МАТЕРИАЛНА И ДУХОВНА КУЛТУРА .

ГРАДЕЦ Е МЯСТО НА ИЗВЕСТНИ БЪЛГАРИ

МЕЖДУ КОИТО ГЕН. ЛЕЙТЕНАНТ ГЕОРГИ НИКОЛОВ ПОПОВ – БИВШ КОМАНДВАЩ ІІІ –ТА АРМИЯ И ГУБЕТРНАТОР НА ДОБРУДЖА, ГЕН. РАДКО ДИМИТРИЕВ, ДИМИТЪР ГАНЕВ – ВИБШ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПРЕЗИДИУМА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ ГРУЕВ, КАПИТАН ПЕТЪР ПАРМАКО.В


ОБУЧЕНИЕТО Е ЗАПОЧНАЛО В КИЛИИТЕ

НА ЦЪРКВАТА „СВЕТИ ПЕТЪР".ПО-КЪСНО В ПРИДОБИТИ НОВИ УЧЕБНИ СГРАДИ. ТО СЕ УТВЪРЖДАВА КАТО ОСНОВНО СРЕДИЩЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ, ВЪЗПИТАНИЕ И БОГАТА КУЛТУРНА ДЕЙНОСТ НЕ САМО ЗА ДЕЦАТА, НО И ЗА ЦЯЛОТО РОДОЛЮБИВО НАСЕЛЕНИЕ НА СЕЛОТО.

ПЪРВОТО ЗНАМЕ НА УЧИЛИЩЕТО

С ЛИКА НА ПЕТЪР ПАРМАКОВ Е ПОДАРЕНО ОТ ДЪЛГОГОДИШНАТА УЧИТЕЛКА КИНА КЕХАЙОВА ПРЕЗ 1989г. С РЕШЕНИЕ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ СЪВЕТ N 56 / 25.01.1989г. , ИЗРАБОТЕНОТО ЗНАМЕ СЕ ЗАПЛАЩА С ДАРЕНАТА ОТ К. КЕХАЙОВА СУМА ОТ 500 ЛВ.

УЧИЛИЩЕТО Е ОСНОВАНО ПРЕЗ ВРЕМЕ НА ТУРСКОТО РОБСТВО, РАЗВИВАЛО СЕ ПОД ВЛИЯНИЕ НА ВЪЗРАЖДАНЕТО, ПРЕМИНАВА ПРЕЗ РАЗЛИЧНИ ЕТАПИ В РАЗВИТИЕТО СИ.

ПЪРВИ УЧИТЕЛИ

В ИСТОРИЯТА ОСТАВАТ ИМЕНАТА НА


ДИМИТЪР ЖЕЛЯЗКОВ, ПЕТКО ВЪЛНАРОВ, БОЖИЛ КЛОЧКОВ, СТЕФАН ПЕТРАНОВ, ХРИСТО ТИНЕВ - ЗАГИНАЛ В МАКЕДОНИЯ НА 25.10.1915 Г.

ВАСИЛА КЛОЧКОВА, ВЕНДА ТИНЕВА, НЕВЕНА ПОПОВА, ВЕСЕЛИНА ПЕТРАНОВА, КИНА КЕХАЙОВА ,ДОЧКА ДРАГНЕВА, АТАНАСКА КУРУКАФОВА, ТОДОР ДИМИТРОВ И МНОГО ДРУГИ

С НАЙ-ГОЛЯМА ПРИЗНАТЕЛНОСТ СПОМЕНАВАМЕ ИМЕТО НА ВАСИЛ РАХНЕВ – ЧЕТНИК В ЧЕТАТА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР, КАПИТАН ПЕТЪР ПАРМАКОВ – ВОЕНЕН РЪКОВОДИТЕЛ НА ДРЯНОВСКОТО ВЪСТАНИЕ

ГЕНЕРАЛ РАДКО ДИМИТРИЕВ – ГЕРОЙ ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА, КЪНЧО УРУМОВ, СТЕФАН ВАВОВ – БОРЦИ ЗА СВОБОДАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО

ПРЕЗ 1857 Г.

БИЛ ПОКАНЕН ЗА УЧИТЕЛ ГРАДЕШКИЯ ЖИТЕЛ ДАСКАЛ ДИМИТЪР РУСКОВ – БАЩА НА ГЕНЕРАЛ РАДКО ДИМИТРИЕВ , С ГОДИШНА ЗАПЛАТА 70 ТУРСКИ ЛИРИ , КОГАТО НА ДРУГИТЕ УЧИТЕЛИ ДАВАЛИ ПО 35 ЛИРИ .ТОЙ Е УЧИЛ В КОТЕЛ , В СЛИВЕН И ЗАВЪРШИЛ ГРЪЦКОТО УЧИЛИЩЕ В ХАЛКИ И Е ПЪРВИЯТ УЧИТЕЛ ПРИЛОЖИЛ В ГРАДЕШКОТО УЧИЛИЩЕ ЛАНКАСТЕРСКАТА МЕТОДА НА ОБУЧЕНИЕ . В НОВООСТРОЕНАТА СГРАДА ПРЕЗ 1905 Г. Е ИМАЛО ГОЛЯМ САЛОН ЗА НУЖДИТЕ НА ТАЗИ СИСТЕМА.

ПРЕЗ 1914 / 1015г.

В УЧИЛИЩЕТО СА СЕ ОБУЧАВАЛИ 333 УЧЕНИКА В І-ВИ – ІV КЛАС , ОТ 8 УЧИТЕЛИ , С ГЛАВЕН УЧИТЕЛ БОЖИЛ КЛОЧКОВ . ЕДИН УЧИТЕЛ НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА УЧИ ПОВЕЧЕ ОТ 50 УЧЕНИКА. ПРЕЗ 1946/1947 Г. ПЪРВОНАЧАЛНОТО УЧИЛИЩЕ ПРИЕМА ИМЕТО НА ПЕТЪР ПАРМАКОВ , ВМЕСТО ПРЕДИШНОТО – НА ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ. ПРЕЗ 1960/1961 Г. СЕ СЛИВАТ НАЧАЛНОТО УЧИЛИЩЕ И ПРОГИМНАЗИЯТА . ДИРЕКТОР Е СТЕФАН БАЕВ . ОТКРИВА СЕ ДОМ-ИНТЕРНАТ .


ПРЕЗ УЧЕБНАТА 1962/1963 Г.

НА 29.05.1963 СЕ ЧЕСТВА 160 ГОДИНИ НА УЧЕБНОТО ДЕЛО В СЕЛО ГРАДЕЦ . ДИРЕКТОР Е ДИМИТЪР ХРИСТОВ ИЛИЕВ , ПОМ.-ДИРЕКТОР – ЦВЕТАНА НЕНЧЕВА. ПРЕЗ 1967/1968 Г. В ИНТЕРНАТА СЕ ПРИЕМАТ 70 УЧЕНИКА . ДИРЕКТОР Е ЦВЕТАНА НЕНЧЕВА ВЪЛЧЕВА. ПРЕЗ 1985 Г. СЕ РЕМОНТИРА И ОБНОВЯВА СГРАДАТА НА СТАРОТО УЧИЛИЩЕ И С НЕЯ ИЗПОЛЗВАНИТЕ СГРАДИ СА ВЕЧЕ ТРИ

ПОВЕЧЕ ОТ 15 ГОДИНИ

СА ИЗМИНАЛИ ОТ ЗАКРИВАНЕТО НА ДОМ-ИНТЕРНАТА , В КОЙТО ЖИВЕЕХА И СЕ ОБУЧАВАХА ДЕЦАТА НА ПЪТУВАЩИТЕ ИЗ СТРАНАТА В ТЪРСЕНЕ НА РАБОТА РОМСКИ СЕМЕЙСТВА . ЗАРАДИ ЧЕРГАРСКИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ НА ТОЗИ ЕТНОС , БРОЯТ НА ИЗДАДЕНИТЕ И ПОЛУЧЕНИ УДОСТОВЕРЕНИЯ И СЪОБЩЕНИЯ ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО .